Resan har börjat

Nu bygger vi Åby Arena

Åbyfältets trav- och galoppbana öppnade redan 1936 och blev snart en av Sveriges ledande mötesplatser för häst- och travintresserade. Utöver den starka publikmagneten som travet är har vi anordnat en rad olika aktiviteter för den breda publiken som familjedagar, mässor och events av olika slag.

Nu tar vi nästa kliv och skapar en fullskalig mötesplats med allt vad det innebär i form av spännande upplevelser. Utbyggnaden kommer att ske etappvis och vi välkomnar var och en att följa med oss på den här resan.

da och nu_abyarena.jpg
 

Historiskt kliv för en älskad arena

ÅbyTravet firade nyligen 80 år och är folkkär plats för människor som vill vara en del av upplevelsen. Travsporten är en folksport av stora mått och den som besökt arenan vet att det är en plats som sjuder av liv och skönt laddad atmosfär.

De senaste femton åren har anläggningen genomgått en mycket spännande utveckling. Marken som tillhör gamla Stallbacken har förvandlats till bostäder och förutom en toppmodern paddock finns nu en ridbana på innerbanan. Nästa steg är byggandet av Åby Arena som kommer tillföra nya dimensioner och skapa aktiviteter utöver det vanliga. Den nya arenan beräknas stå klar under våren 2019.

De sista pusselbitarna på plats

ÅbyTravet har genom åren stått värd för en mångfald av evenemang inom motor- och ridsport och har därutöver anordnat mäss-events och galopptävlingar.

Nu tar vi klivet fullt ut och skapar en destination som framförallt mäktar med att stå värd för riktigt stora mötesarrangemang. Två av de pusselbitar som krävs för arenan ska kunna blomma ut lägger vi nu till: en förstklassig eventhall och ett lika fint hotell. Platsen ligger som bekant redan nära city med attraktiva bostadsområden, caféer, shoppingområden och kända mötesplatser alldeles in på knutarna.

Åby Arena kommer att kunna erbjuda ett rikt innehåll som vänder sig både till vanliga besökare och företag. Utöver travet kommer vi husera olika mässkoncept, utställningar och konserter. Självklart har vi inte glömt gastronomin: inom arenan kommer ett flertal restauranger med olika smakinriktningar hålla hus för alla som uppskattar god mat i trevlig miljö.

 

 

Därför bygger vi Åby Arena

Planerna tog fart redan 2008, då de båda aktörerna ÅbyTravet och Easyfairs slog sig ner för att diskutera möjligheterna att bygga en attraktiv mässhall i anslutning till travbanan. Sedan dess har konceptet vuxit fram successivt och vi är idag stolta över att fått de sista pusselbitarna på plats till det som kommer bli nya Åby Arena.

Easyfairs är mycket rutinerade mässarrangörer och driver både Kistamässan och Malmömässan i Sverige jämte ytterligare nio mässanläggningar i Europa.

Med det strategiska läget nära E6:an, knutpunkten i Mölndals Centrum och Landvetter flygplats bara några mil bort, såg båda parter ett ypperligt läge för mässarrangemang och event. De goda parkeringsmöjligheterna stärkte resonemanget ytterligare. ÅbyTravet såg också möjligheterna att locka ännu fler travbesökare genom att bredda arenans utbud.

Projektet behövde en stark och kompetent fastighetsinvesterare. Klövern AB, Sveriges tredje största fastighetsbolag, hade redan grannen KappAhl som ett objekt i portföljen och insåg snabbt möjligheterna till en god och långsiktigt investering vid ÅbyTravet.

Klövern och ÅbyTravet hittade varandra för ett samarbete kring ägandet av de nybyggda delarna av Åby Arena, med Easyfairs som långsiktiga hyresgäster. Att ett hotell skulle ligga i anslutning till mässan kändes självklart och naturligt.

Läget ligger strategiskt helt rätt med mässor som skapar ett brett kundunderlag i och med närheten till det övriga starka näringslivet i Mölndal och med Liseberg och havet inom räckhåll. Hotellet kommer att drivas av det välrenommerade familjeföretaget HKC Hotels som idag driver fyra hotell i Sverige.

För att få Åby Arenas erbjudande än mer komplett skapar vi fyra attraktiva kontorsvåningar och i hotellbyggnaden har ytterligare en våning plats för Friskis & Svettis som öppnar en 1300 kvm stor gymanläggning.

Åby Arena kommer att invigas våren 2019, men mässan, entréhallen och Friskis&Svettis startar upp redan vid årsskiftet 2018/2019. Sedan följer färdigställandet av hotell och kontorsvåningar. I samband med utvecklingen av Åby Arena renoverar vi ÅbyTravets befintliga lokaler och till våren kommer de nya restaurangerna att hålla öppet från tidig morgon till sen kväll.

Följ utvecklingen via vår blogg eller de uppsatta webbkamerorna.

 

 

Projektbilder

Nedan kan du se bilder från projektet, du kan också ladda ner bilderna här.

 

 

Kort om projektet

Nedan hittar du info om miljöåtagande, invigning samt ägare och partners.

Miljöåtagande

Åby Arena projekterar för att bli Miljöbyggnad Nivå Silver. Miljöbyggnad är utvecklat för svenska förhållanden och är det mest använda certifieringssystemet för byggnader i Sverige. Det ger ett kvitto på viktiga kvaliteter vad gäller energi, inomhusmiljö och material.

Invigning

Åby Arena kommer att invigas i två steg. Det första steget blir årsskiftet 2018/2019 då mässan och en ny entréhall kommer stå färdigbyggd. Våren 2019 är det invigning av hotell, gymanläggning och kontorsvåningar.

Ägare och partners

Åby Arena ägs av Åby Travsällskap och Klövern AB. Detaljplanen vann laga kraft den 10:e mars 2017 och projektet omfattar nybyggnad av kontor, hotell och mässhall. Arkitekter är Arkitektbyrån.