Historiskt kliv för en älskad arena

Åbyfältets trav- och galoppbana öppnade redan 1936 och blev snart en av Sveriges ledande mötesplatser för häst- och travintresserade. Utöver den starka publikmagneten som travet är har vi anordnat en rad olika aktiviteter för den breda publiken som familjedagar, mässor och events av olika slag.

Åbytravet firade nyligen 80 år och är folkkär plats för människor som vill vara en del av upplevelsen. Travsporten är en folksport av stora mått och den som besökt arenan vet att det är en plats som sjuder av liv och skönt laddad atmosfär.

De senaste femton åren har anläggningen genomgått en mycket spännande utveckling. Marken som tillhör gamla Stallbacken har förvandlats till bostäder och förutom en toppmodern paddock finns nu en ridbana på innerbanan. Nästa steg var byggandet av Åby Arena som tillför nya dimensioner och skapar aktiviteter utöver det vanliga. Den nya arenan stod klar under våren 2019.

da+och+nu_abyarena.jpg

 Därför byggde vi Åby Arena

Planerna tog fart 2008, då de båda aktörerna Åbytravet och Easyfairs slog sig ner för att diskutera möjligheterna att bygga en attraktiv mässhall i anslutning till travbanan. Sedan dess har konceptet vuxit fram successivt och vi är idag stolta över att fått de sista pusselbitarna på plats till det som kommer bli nya Åby Arena.

Easyfairs är mycket rutinerade mässarrangörer och driver både Kistamässan och Malmömässan i Sverige jämte ytterligare nio mässanläggningar i Europa.

Med det strategiska läget nära E6:an, knutpunkten i Mölndals Centrum och Landvetter flygplats bara några mil bort, såg båda parter ett ypperligt läge för mässarrangemang och event. De goda parkeringsmöjligheterna stärkte resonemanget ytterligare. Åbytravet såg också möjligheterna att locka ännu fler travbesökare genom att bredda arenans utbud.

Projektet behövde en stark och kompetent fastighetsinvesterare. Klövern AB, Sveriges tredje största fastighetsbolag, hade redan grannen KappAhl som ett objekt i portföljen och insåg snabbt möjligheterna till en god och långsiktigt investering vid Åbytravet.

Klövern och Åbytravet hittade varandra för ett samarbete kring ägandet av de nybyggda delarna av Åby Arena, med Easyfairs som långsiktiga hyresgäster. Att ett hotell skulle ligga i anslutning till mässan kändes självklart och naturligt.

Läget ligger strategiskt helt rätt med mässor som skapar ett brett kundunderlag i och med närheten till det övriga starka näringslivet i Mölndal och med Liseberg och havet inom räckhåll. Hotellet kommer att drivas av det välrenommerade familjeföretaget HKC Hotels som idag driver fyra hotell i Sverige.

För att få Åby Arenas erbjudande än mer komplett har vi skapat fyra attraktiva kontorsvåningar och i hotellbyggnaden har ytterligare en våning plats för Friskis&Svettis som öppnat en 1300 kvm stor gymanläggning.

Åby Arena invigs våren 2019. Mässan, entréhallen och Friskis&Svettis startade upp årsskiftet 2018/2019. Sedan följde färdigställandet av hotell och kontorsvåningar. I samband med utvecklingen av Åby Arena renoveras Åbytravets befintliga lokaler och de nya restaurangerna håller öppet från tidig morgon till sen kväll.